Hozzávalók
-
100 g szójababSzáraz szójababot használtam. (Tescoban kapható 500 g-os kiszerelésben vagy ázsiai élelmiszerboltokban kimérve.)
-
1-2 teáskanál sóÉn himaláyai sót használtam, de érdekes lehet kénes fekete sóval is az összhatás.
-
1-3 teáskanál fűszerEz bármi lehet, amit kedvelünk. Én őrölt korianderrel készítettem legutóbb,
-
2 teáskanál szezámolajEz illett az összképhet (koriander), de bármilyen olaj meglfelelő.
Leírás
Szeretem az egyszerű, “tiszta”, mégis ízes ételeket, s ez igaz a snack-jeimre is. Nekem a makrószámlálás miatt fontos, hogy legyen egy magasabb fehérjetartalmú nasiopció a “zsebemben”, ha vacsora után még megnéznénk egy filmet.
Fontos szempont számomra még, hogy lehetőleg teljesértékű hozzávalókból készüljön az adott étel, amellett, hogy vegán. Ilyen ez a szójababos ropogtatni való is. Ha a fűszeres csicseriborsó már uncsi lenne, akkor itt van “ő”: a fűszeres szójabab. (Hamarosan a szárazon, olaj nélkül pirított verzióját is tesztelem.)
A recept és a kép Adrienn munkája. További hasonló receptekért kövessétek Adrienn instagramját.
[instagram-feed id=”5589224524″]
Lépések
1
Kész
|
Áztassuk be 8-12 órára a száraz szójababot vízbe. Lepje el. Lehet utólag pótolni kell majd a vizet, ahogy megszívják magukat és megduzzadnak a szemek. |
2
Kész
|
Áztatás után öntsük le róla a vizet és hagyjuk 1-2 órát konyharuhán száradni. |
3
Kész
|
Melegítsük elő a sütőt. Feltekerhetjük maximumra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. |
4
Kész
|
Mehet be a sütőbe. Első 5-6 percben maximális hőfokon süthetjük (ez gázsütőnél elvileg 240 körül van), majd tekerjük le közepes alá kicsivel a "lángot" és maradék időben - ami körülbelül 10-12 perc - így süssük. Így belül is "főnek" a babok. Érdemes kicsit megrázogatni közben a sütőlapot, hogy átforduljanak a szójababszemek. Ezt megtehetjük bármikor, de akkor is, mikor letekerjük közepes lángra a sütőt. |