Hozzávalók
-
85 g fehér tönkölyliszt
-
40 g teljes kiőrlésű búzaliszt
-
50 g kókuszvirágcukorMás cukorral vagy édesítőszerrel helyettesíthető. Édes szájúak növelhetik a mennyiségét.
-
csipet só
-
fél teáskanál sütőpor
-
fél teáskanál szódabikarbóna
-
150 ml mandulatejBármilyen más növényi tej megfelelő.
-
fél teáskanál almaecet
-
1 dl kávéFőzött vagy instant is jó.
-
1 teáskanál vanília aroma
-
1 evőkanál kókuszolajFolyékony legyen.
-
240 g selyemtofuSima, ízesítetlen tofu is jó lehet, de kicsivel több növényi tej kell majd hozzá, hogy krémes állagúvá varázsoljuk.
-
csipet só
-
40 g kókuszvirágcukorMás édesítőszer is alkalmas. Édes szájúak természetesen növelhetik az adagot.
-
2-4 teáskanál vanília aromaÉn itt vanília őrleményt használtam (elég 2 késhegynyi).
-
1-2 evőkanál citrom leve
-
1-2 evőkanál útifűmaghéjSűrítéshez kell. Jobb állagot ad a krémnek, de elhagyható akár.
-
50-100 ml mandulatejMennyisége krémesség függő. Más növényi tejjel lehet helyettesíteni.
-
100-150 ml kókusztejszínCocomas márkájút használtam, mert nagyon finom, sűrű.
-
2 evőkanál eritritPorított verzió szükséges. Porcukorral helyettesíthető.
-
200 ml kávéFőzött vagy instant is jó.
Leírás
Elképesztően finom, pepecselés nélküli vegán tiramisu recept. A hozzávalóknál sok megjegyzés van, ajánlom figyelmedbe.
A recept és a kép Adrienn munkája. További hasonló receptekért kövessétek Adrienn instagramját.
[instagram-feed id=”5589224524″]
Lépések
1
Kész
|
Tészta:Száraz hozzávalókat összekeverjük (tönkölyliszt, teljes kiőrlésű liszt, csipet só, kókuszvirágcukor, sütőpor és szódabikarbóna.) |
2
Kész
|
Összekeverjük és kicsit hagyjuk az ecet miatt állni a folyékony összetevőket (növényi tej, vanília aroma - folyékony -, 1 dl kávé, ecet). |
3
Kész
|
Öntsük az olajat a száraz összetevőkre. |
4
Kész
|
Fokozatosan adagoljuk a száraz összetevőhöz a folyékonyat. |
5
Kész
|
Massza állagot kell kapnunk. Tudjuk kanalazni, de nem folyjon le a kanálról. Itt még lehet plusz liszttel vagy növényi tejjel korrigálni. |
6
Kész
|
Muffin formába kanalazva süssük kb. 20-25 percig, 180 fokon vagy tűpróbáig. Érdemes közben rövid időre letekerni 20-40 fokot, hogy belül is szépen tésztává formálódjon. Én az elején a muffinoknál mindig 20-30 fokkal magasabb lángra tekerem a gáztűhely sütőjét (kb. 200 fok), majd kisebbre (kb. 150 fok) és végül az idő felében 180 fok. |
7
Kész
|
Tofus krém, kávé és a hab:Lefőzöm a 150-200 ml kávét. |
8
Kész
|
Amíg a tészta sül elkészítem a krémet. Ehhez elég lehet egy nagyobb tálka de turmixot is használhatunk. |
9
Kész
|
A selyemtofut, a kevés növényi tejet, a citromlevet, a kókuszvirágcukrot, a vaníliát és csipet sót összetöröm, elkeverem. Ehhez már csak útifűmaghéjat teszek, ettől szilárdabb, krémesebb állagot kap. |
10
Kész
|
Kicsit hagyjuk állni és ha túl szilárd lett, akkor mehet hozzá kicsi növényi tej. |
11
Kész
|
Az előzőleg pár órára hűtőbe vagy rövidebb ideig fagyasztóban pihenő Cocomas kókusztejszínt porcukorral felverem. De elég sűrű, így hűtés nélkül krémes rétegként használhatjuk. |
12
Kész
|
Összeállítás:Darabokra morzsolom a muffinokat és jöhet a rétegezés. |
13
Kész
|
Tésztaréteg, kávé, tofus krém, tésztaréteg, kávé, tofus krém, tésztaréteg, kávé és kókusztejszín. |
14
Kész
|
Kakaóporral szórjuk meg a tetejét, mehet már rá mandula, csokikocka. Érdemes mandula vagy vanília aromás kávét használni, ha van, még extrábbá teszi az élményt. |