Hozzávalók
-
6 szelet teljes kiőrlésű toast kenyér
-
200 ml mandulatejBármilyen más "sima" vagy növényi tej használható.
-
12 g chia mag
-
2 tesákanál fahéj
-
fél zacskó vaníliás pudingpor
-
300 ml mandulatejBármilyen más "sima" vagy növényi tej használható.
-
2-3 evőkanál eritritolVagy ízlés szerint, "édesszájúság" függvénye.;)
-
1 nagyobb narancsKb. 120 g volt az egész gyümölcshús súly.
Leírás
Magyarországon a french toast nem egy minden utcasarkon “szembejövő” étel. Az édes reggeli fogalma nem is olyan régen kezdte el térhódítását hazánkban, de terjed (smoothie-k ezer arca, zabkása uralom stb.).
Egy ideje már játszadoztam a gondolattal, hogy el kellene készíteni. Bár sokszor a reggeli vagy a brunch menüt erősíti külföldön, mi mint második fogásnak fogyasztottuk szombaton, kellemes zöldséges miso leves után. (Kis kulturális keveredés sose árt.:)) Eredetileg édes bundás kenyérhez hasonló dologról van szó, de én most egy vegán verziót hoztam. Két verziót írtam mind a pudingra, mint a kenyerek kisütésére. Az egészség jegyében sütőben, zsiradék nélkül sütött opció elkészítését is leírom (a képen is ez az olajmentes french toast látható).
A recept és a kép Adrienn munkája. További hasonló receptekért kövessétek Adrienn instagramját.
[instagram-feed id=”5589224524″]
Lépések
1
Kész
|
A 200 ml növényi tejben jól elkevertem a chiamagot és az őrölt fahéjat. Majd a hűtőben pihentettem körülbelül 1 órán át. |
2
Kész
|
A sütőt előmelegítettem és előkészítettem egy sütőlemezt, de lehet használni magasabb falú tepsit vagy jénait is. (Ha szükséges béleljük ki sütőpapírral.) |
3
Kész
|
A narancsot vágjuk fel vagy csak szedjük gerezdjeire, ahogy jól esik. |
4
Kész
|
Készítsük el a pudingot! (Két verzió lehetséges.) 2. Konjac lisztel is elkészíthetjük. (Kb. 5 g elég 500 ml folyadékhoz, ha pudingszerűséget szeretnénk, de érdemes kitapasztalni). A metódus ugyanaz. Konjac lisztet elkeverjük az összes tejmennyiségből kimert pár evőkanálnyi tejjel(szerintem konjac-hoz többet kell kimerni, mint pudingporhoz), majd a többit gázon felforraljuk. Aztán belekeverjük a konjac-os keveréket és közepes lángon sűrűre főzzük, majd édesítjük. |
5
Kész
|
Kivesszük a hűtőből a chiás mártogatóst. Elvileg szépen megszívta magát, sűrű lett. Ebben kell gyorsan (!!! 1-1,5 másodperc/oldal kb.) megforgatni egyesével a 6 szelet kenyeret és az előkészített sütőpapíros tepsire helyezni. Rá fog ragadni a chiamagos "bunda" a szeletekre. (Amire figyeljünk, hogy tényleg gyors legyen a mártogatás, mert hipp-hopp magukba szívják a kenyérszeletek a nedvességet. Nekem frissebb teljes kiőrlésű toast esetén pont 6 darabot befedett a "bunda".) 1. Majd mehet a sütőbe kb. 20 percre, közepes lángon. Érdemes megforgatni félidőben a szeleteket. Itt is lehet egyéni ízlésre formálni az ételt. Lehet "szottyosabbra" hagyni, de lehet ropogósabbra is sütni. 2. Vagy B opció. |
6
Kész
|
És végül rétegezzünk! Kenyérszelet, narancsdarabok, puding (plusz fahéj esetleg), kenyérszelet, puding, narancsdarabok, kenyérszelet, puding, narancsdarabok és amit szeretnénk. |